Salutare prieteni. Anul trecut am fost la mare in Statiunea Costinesti, cea mai populata statiune din Romania si probabil cea mai ieftina cazare pe litoral. La tot coltul gaseasi afise ale locuitorilor din Costinesti care isi inchiriau casele cu preturi intre 30-50 de lei pe camera sau chiar curtea pentru a campa.

Anul acesta doresc sa merg in Eforie Nord. Ce parere aveti? Ati fost in Eforie Nord? Cum e cazarea in Eforie Nord?

Din cate am auzit Eforie Nord este o  destinatie de vacanta cu priza la bugetari este statiunea; a doua ca marime, de pe litoralul romanesc. Renumele statiunii este dat de tratamentele cu elemente naturale: namolul sapropelic din lacul Techirghiol, apa de mare, dar mai ales, bioclimatul marin bogat in aerosoli. Aerul inviorator ce provine de la marele parc natural in mijlocul caruia se afla statiunea, ii confera acesteia o fascinatie aparte. Un interes deosebit pentru turisti, mai ales pentru familiile cu copii, il constituie plaja, a carei latime ajunge si pana la 100m in zona Belona, cu nisip usor grunjos si intrarea lina in apa marii. Partea dinspre nord, mai ingusta, este marginita de o faleza inalta, spectaculoasa, care atinge, in unele locuri, si o inaltime de 25m. De altfel, datorita celor sase diguri ce inainteaza in mare, plaja este ferita de valurile mari.

Pozitionarea statiunii este buna. Fiind o zona peninsulara, Eforie Nord este situata in sud-estul tarii, pe portiunea de litoral dintre Marea Neagra si lacul Techirghiol, la aproximativ 14 km de orasul resedinta de judet, Constanta.

Istoric Eforie Nord

eforie_nord_plaja (http://neintrebi NULL.ro/wp-content/uploads/2014/04/eforie_nord_plaja NULL.jpg)Statiunea a luat nastere, intr-o faza incipienta, prin eforturile unui boier din Moldova – Ioan Movila. Spirit intreprinzator, acesta a dezvoltat prima statiune turistica din zona Dobrogei – Movila Techirghiol – prin ridicarea hotelului Movila pe malul marii si a Bailor Movila pe malul lacului Techirghiol, la 20 septembrie 1899. Asadar, pe parcursul unui secol, statiunea a schimbat mai multe denumiri, ca de exemplu: Movila Techirghiol, Carmen Sylva, Vasile Roaita sau Eforie.

Istoria s-a derulat astfel – la 500 m sud de Eforie, unde existau izvoare de apa potabila, au fost descoperite trei vetre intinse de asezari stravechi: Cainaci, Tuzla Mica,Tuzla Mare. In aceste locuri au fost depistate urme de convietuire traco-getica si daco-romana, care se prelungeste spre timpurile noastre cu o vietuire crestina. Dupa terminarea razboiului, intre 1877-1878, a fost inlaturata dominatia otomana din aceasta zona, suprafata dintre Marea Neagra si Dunare revenind Romaniei. Dupa anul 1878, statul roman a donat terenul, drept recunostinta, marelui patriot Mihail Kogalniceanu. Acesta restituie statului o portiune mare, care a fost populata cu romani din Oltenia, iar restul ramane descendentilor sai. In anul 1894, pamantul a fost vandut de urmasii lui Mihail Kogalniceanu, boierului din Moldova – Ioan Movila.

Oferte pentru orice buzunar

Statiunea Movila Techirghiol, Carmen Sylva, Vasile Roaita, Eforie sau Eforie Nord – cum s-a mai numit – a suferit multiple schimbari de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, azi, ofertele de cazare, de agrement, dar si de tratament puse la dispozitie sunt foarte variate. Turistul se poate aventura facand scufundari, yachting, ski-jet, hidrobiciclete… . In ceea ce priveste sanatatea, exista Sanatoriul Balnear Efosan (Grand) si Centrul Ana Aslan Healt SPA, cele mai performante centre de fizioterapie din tara, cu functionare pe toata durata anului, unde sunt tratate afectiuni dermatologice, ginecologice, locomotorii, reumatice, respiratorii. Una dintre cele doua baze de tratament este conectata la reteaua de hoteluri: Meduza, Delfinul, Steaua de Mare, iar cealalta la clinica Institutului de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala. Acestea dispun de diverse instalatii: pentru bai calde, cu apa sarata provenita din lacul Techirghiol; pentru kinetoterapie, impachetari calde cu namol, pentru tratamente ginecologice, gimnastica medicala si sauna, aerosoli. Referitor la  cazare, oferta este bogata – 50.000 locuri de cazare; Eforie Nord fiind cea mai dezvoltata statiune ca numar de unitati turistice, de pe intreg litoralul. In functie de ce alege (cazare la particulari sau in regim hotelier), turistul poate beneficia de preturi mai mari sau mai mici la cazare.  Camera dubla, pe noapte, in plin sezon porneste de la 70 lei la particular si ajunge la 450 lei la un hotel de 4 stele. Cat priveste transportul, in Eforie Nord se poate ajunge cu trenul, cu masina, cu microbuzul sau cu autocarul. Cel mai ieftin este cu autocarul sau microbuzul, iar pentru grupuri mai mari de 2 persoane, cu masina personala.

Per ansamblu sunt preturi bune la cazare avand in vedere ofertele de cazare pe litoral (http://www NULL.turistiinfo NULL.ro/) din celelalte statiuni.

Chiar si clima tine cu turistul, in Eforie vremea fiind, de regula, calduroasa. Verile sunt calde, iernile blande; s-au inregistrat cantitati minime de precipitatii, iar soarele straluceste pana la 12 ore pe zi… Si sa nu uitam de atractii! Cea mai importanta atractie din Eforie Nord este restaurantul Nunta Zamfirei, condus de un tatar – Gelal Nagi – care doreste sa mai pastreze inca traditiile romanesti. In acest local se desfasoara nunti, la care se aduce bradul, se joaca ,,Perinita’’ si se canta ,,Ia-ti mireasa ziua buna !’’.