EN 1149 este Standardul European pentru imbracaminte, care se refera la protectia impotriva pericolelor cauzate de electricitatea statica.

Toate articolele de imbracaminte de protectie ce poarta simbolul EN 1149 trebuie sa fie conforme cu standardele EU privind protectia impotriva electricitatii.

Imbracamintea de protectie care se inscrie in acest standard este utilizata in medii unde exista pericol de explozie.

Acest standard specifica un set de cerinte si metode de testare pentru a masura protectia impotriva electricitatii statice. Rezistenta electrostatica este necesara atunci cand muncitorul este expus unor medii in care o scanteie ar putea provoca explozii sau aprinde incendii (statii de benzina, soferii pe cisterne de benzina, mori, camere cu atmosfera controlata, etc.). Trebuie precizat insa ca imbracamintea de protectie ce face parte din acest standard, nu ofera protectie impotriva tensiunilor de alimentare.

EN 1149 este o familie de standarde, inclusiv metode de testare pentru materiale (partile 1-3), cerinte de performanta (partea 5) testarea completa a articolul de imbracaminte (partea 4, care nu a fost inca demarata).

EN 1149 consta din urmatoarele parti:

EN1149-1:2006 – specifica cerintele electrostatice si metodele de testare pentru imbracamintea de protectie electrostatica disipativa pentru evitarea incarcarilor cu risc de explozie; metode de testare pentru masurarea rezistentei de suprafata

EN1149-2:1997 – specifica o metode de testare pentru masurarea rezistentei electrice verticale a materialelor din care este fabricata imbracamintea de protectie.

EN1149-3:2004 – specifica metodele pentru masurarea disiparii incarcaturii electristatice de la suprafata materialelor.

EN1149-4: metoda de testare a imbracamintei de protectie (acest standard se afla moment in curs de dezvoltare)

EN1149-5:2008 – specifica cerintele standard pentru imbracamintea de protectie electrostatica disipativ, utilizata ca parte a unui sistem complet de impamantare, imbracaminte, incaltaminte de protectie antistatica si podea, pentru a evita descarcarile imflamabile. Materialul va fi in conformitate cu cerintele conform EN 1149-3 sau -1.

Imbracamintea de protectie sub standardul EN 1149 trebuie sa aiba un contact bun cu pielea sau sa fie direct impamantata. Impamantarea permanenta a muncitorului solicita de asemenea incaltaminte de protectie adecvata, disipativa. Incaltamintea antistatica este conceputa pentru muncitorii din medii sensibile la electricitatea statica. Acest tip de incaltaminte de protectie ajuta la disiparea acumularilor de electricitate statica din corp, oferind ijn acelasi timp un nivel rezonabil de rezistenta impotriva pericolelor provocate de circuitele sub tensiune. Incaltamintea de protectie de acest gen este de obicei marcata cu semnul ESD.

Safety One va ofera o gama larga de articole de imbracaminte si incaltaminte de protectie cu functii antistatice. Vizitati www.safetyone.ro pentru catalogul complet de produse si echipamente de protectie