Fobia de avion – unele solutii
Ai muncit un an întreg. Șeful tău ți-a dat concediu o lună. Biletele de avion sunt pregătite de vreo două luni, că ai cumpărat inteligent. Trăiască early-booking-ul! Urmează o lună de relaxare acolo unde ți-ai dorit atât de mult să ajungi!
Totuși, când începi să-ți faci bagajele, deja te panichezi. Că na, până ajungi tu la destinație și te vezi pe pământ, o să fii în aer…la propriu! Și asta te cam sperie. De fapt e puțin spus! Știi deja că o să ai inima în gât la decolare, că ți se strânge stomacul în timpul zborului și că o să te gândești mereu la prăbușire. Habar nu ai dacă o să vină vreodată sfârșitul lumii sau nu, dar sfârșitul lumii tale e o călătorie cu avionul. Indiferent de destinație!
În acest caz, s-ar putea ca frica ta să fie mai mult decât atât. Ca să ne înțelegem, e normal să ai emoții înainte sau chiar în timpul unei călătorii și e normal să zici Doamne-ajută în aeroport. Dacă prezinți însă simptomele de mai sus, s-ar putea să suferi de o fobie de avion.
Potrivit DEX Online, fobia este definită drept ‘stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă’. Într-adevăr, teama ta nu are o cauză obiectivă sau precisă. Să le luăm pe rând:
1. Teama de prăbușire – Cea mai ușor de combătut. Statisticile demonstrează că accidentele cele mai multe se petrec pe șosea și nu în aer. Echipajul oricărui avion ajunge la bordul acestuia cu cel puțin o oră înainte de îmbarcarea pasagerilor. În acest timp aeronava este inspectată și pregătită pentru zbor. Se testează zeci de scenarii posibile. Riscul de prăbușire este practic infim. Dacă te documentezi puțin pe această temă, s-ar putea să te ajute.
2. Claustofobia– Teama de spații închise. Te simți ca într-o conservă cu o grămadă de alți oameni lângă tine. Nu ai libertate de mișcare și nici control. Ca soluție practică, ai putea să alegi un loc mai aproape de ieșirea de siguranță sau într-o zonă mai degajată.
3. Turbulențele– Așa numitele turbulențe nu sunt goluri de aer sau găuri negre din care nu mai ai scăpare. Practic sunt doar variații de temperatură cauzate de diferența de altitudine. Prezența lor este normală. Așa cum pe pământ nu mori din cauza unui cutremur de intensitate foarte mică și așa cum activitatea tectonice este normală, la fel, nu vei muri din cauza unor turbulențe și din nou, acestea sunt o consecință naturală. Nu ai un motiv real de îngrijorare.
Toate cele de mai sus pot apărea și din cauză că îți blochezi mintea, voluntar sau nu și o forțezi să gândească negativ. Încearcă să îți ocupi timpul zborului cu activități pe care le-ai face in mod normal acasă într-un moment de relaxare: citește, ascultă muzică, uite-te la un film, bucură-te de serviciile oferite la bord. Și mai ales, gândește-te ce bine o să fie în vacanță!
Acum că știi ce să faci pentru a lupta cu teama de a zbura cu avionul trebuie să afli și că în această perioadă se găsesc cele mai bune oferte din an la biletele de avion. Site-ul agenției de turism VIAROMANIA te poate ajuta să găsești cel mai bun zbor pentru un citybreak sau o vacanța oriunde în lume. Poți compara tarifele diverselor companii aeriene, atât de linie cât și lowcost pentru a rezerva cea mai bună variantă. Zbor plăcut!
Comentarii Recente